Vores verden består af kemikalier

Vores verden består af kemikalier

Er alle kemikalier farlige? Hvad er forskellen mellem naturlige kemikalier og menneskeskabte kemikalier? Find svarene i denne artikel.

Se dig omkring. Hvad får du øje på? Din bedste vens mobiltelefon? En blyant? Dine nye gummisko? Et træ udenfor vinduet? Hvad tror du, at disse meget forskellige ting har til fælles? Netop! De er alle lavet af grundstoffer.

Grundstofferne er de byggesten, som alle levende og ikke-levende ting på jorden består af. De er til stede i os, overalt omkring os, og i alle de produkter, vi køber. Grundstofferne kan kombineres på utallige måder, og på den måde fremstilles forskellige kemikalier og produkter.

Vand, luft og solen er lavet af grundstoffer, og uden dem ville livet på jorden ikke eksistere. Medicin til at behandle eller undgå sygdomme er lavet af kemikalier. Selv når vi laver mad handler det om kemi.

Kemikalier er både naturskabte og menneskeskabte

Mange kemikalier findes naturligt i miljøet. Andre er menneskeskabte og fremstilles i laboratorier og på kemiske fabrikker. Eksempler på naturlige kemikalier er sukker, havsalt, klorofyl (det stof, der gør planter grønne), C-vitamin i appelsiner og cellulose i træer. Kemiske grundstoffer og kemiske forbindelser, der findes i naturen, bruges som råmateriale til at producere nye kemiske stoffer og kemiske produkter. Glas til vinduer er for eksempel lavet af silikater, der er naturligt forekommende mineraler i jorden. Papir er lavet af cellulose fra træer. Eksempler på kemikalier, der udelukkende er menneskeskabte, er fluor forbindelser, der bruges til at gøre sko og overtøj vandtæt.

De fleste af de menneskeskabte kemikalier bruges til at forbedre livskvaliteten for os mennesker. Nogle kemikalier bruges til at rengøre vores huse, opvask og tøj. Nogle kemikalier er designet til at slå skadedyr og ukrudt i haven ihjel. Benzin og brændstof er kemikalier, som vi bruger store mængder af til at køre bil, flyve på ferie og til at varme vores huse op. Listen over menneskeskabte kemikalier er næsten uendelig. Selv om en del af disse kemikalier har mange fordele for mennesker, kan de også have nogle skadelige effekter for mennesker og miljøet.

 

Et kemikalie kan være ufarligt og nyttigt, når det håndteres korrekt, mens det kan være farligt, hvis det slipper ud et forkert sted.

Forskel på giftighed – det handler om mængder

Det er en almindelig misforståelse at tro, at alle menneskabte kemikalier er farlige og alle naturligt forekommende kemikalier er ufarlige. Mange kemikalier, der forekommer naturligt, kan være farlige for sundheden. Der er mange eksempler på kemikalier, der findes naturligt i planter og dyr, der er giftige for mennesker i meget små koncentrationer. For eksempel gifte fra visse svampe og frøer, fisk som pilrokker og blomster som den smukke liljekonval. Mens mange menneskabte kemikalier også kan være meget giftige i små mængder, så er andre af menneskeskabte kemikalier ufarlige. Dog kan et kemikalie, som man normalt ville betragte som ufarligt, alligevel være giftigt hvis det indtages i tilstrækkelig store mængder.

Faremærkning af kemikalier

Der er strenge regler som skal sikre, at de kemikalier, vi bruger, og som kan være farlige, er forsvarligt pakket ind og mærkede med farepiktogrammer. Du kan finde farepiktogrammerne på mange husholdningskemikalier, lige fra opvasketabletter, blegemiddel og kalkfjerner i køkkenet til produkter som maling, lak og kemikalier til haven.

Der er 9 forskellige farepiktogrammer. Mange husholdningskemikalier kan have flere af disse farepiktogrammer på etiketten samtidig. 

De fleste husholdningskemikalier med farepiktogrammer på etiketten er ikke farlige for din sundhed – så længe du ved, hvordan man håndterer dem rigtigt. På etiketten finder du information om, hvordan produktet kan bruges sikkert. Ved at følge instruktionen om, hvordan man anvender, opbevarer og bortskaffer produktet korrekt, kan du mindske risikoen for at blive udsat for farlige kemikalier.

Der er en række forholdsregler, du og din familie nemt kan tage for at beskytte jer selv:

  1. Læs etiket og instruktion om sikker brug.
  2. Opbevar kemikalierne i deres oprindelige emballage.
  3. Hold kemikalier ude af syne og udenfor rækkevidde for dine yngre søskende og for kæledyr.
  4. Bland aldrig kemikalier sammen.

Fakta om kemikalier

  • Alle kemiske stoffer har deres eget identifikations nummer – lige som vi mennesker har vores eget CPR nummer.
  • Næsten 99% af menneskets kropsvægt består af kun 6 forskellige grundstoffer: ilt, kulstof, brint, kvælstof, calcium og fosfor. En gennemsnitlig menneskekrop indeholder ca. 230 gram salt.
  • En mobiltelefon indeholder stoffer som brom, klor, kviksølv, bly og selv en lille mængde guld.
  • Kun en teskefuld af kemikaliet botulinumtoksin, som laves af visse bakterier, kan slå 2 milliarder mennesker ihjel.
  • Mellem år 1930-2000 er den produktionen af menneskabte kemikalier steget fra 1 million ton/år til 400 millioner ton/år på verdensplan.